Císař František Josef

(článek ze dne 01. 12. 2010)

Pro Hrádek nad Nisou jsem měl příležitost vytvořit reliéf císaře Františka Josefa.

Je váš web je zastaralý? Nezobrazuje se korektně v mobilu? Dost možná je čas na změnu.
Kompletní analýza SEO a přístupnosti, programování webů na platformě ProcessWire.
Zeptejte se, jak co nejefektivněji situaci napravit a držet krok s vývojem webových technologií.

Pro mě poněkud neobvyklá zakázka, o to zajímavější. Bylo třeba nejprve nastudovat možné varianty  technologe, nakonec padla volba na plastbeton, který by měl mít nejdelší životnost a jeho zpracování bylo v mých možnostech.

Pohledal jsem co možná nejvíce dobových fotografií, aby bylo možno zachytit podobu státníka co nejvěrněji. Převést dvourozměrné snímky do plastické podoby reliéfu i tak vyžadovalo trochu představivosti. Nakoupil jsem sochařskou hlínu a vymodeloval pozitiv. Nanesl separační vrstvu a odlil do armované sádry. Po vytuhnutí vyčistil vzniklou sádrovou formu, namíchal jemný čedičový štěrk s temně modročernými chipsy, tónovací pastu a pryskyřicí a vytvořil odlitek. Celé to probíhalo pod značným časovým tlakem - termín pro zhotovení byl v závěrečné fázi v podstatě součtem technologických časů nutných k vytuhnutí formy a pryskyřice. Separace formy silikonem nezafungovala jak jsem čekal, pečlivé očištění odlitku zabralo celý pracovní den. Formu vzala za své a tak je reliéf jediným možným originálem. Ihned po dočištění a zapatinování nakládám reliéf do auta a v noci před slavnostním odhalením přivážím do Hrádku.

Musím říci, že to byla mezi jinými zakázkami velmi příjemná změna. Zvláštní je, že jsem při práci cítil zvláštní ostych - přeci jen císař je císař:-)

Město Klatovy - informační web

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website